Учитавање

Унесите термин за претрагу

ИНТЕРВЈУ

ИГОР ЈАНКОВИЋ, ГРАДСКИ ВЕЋНИК ЗА СПОРТ ГРАДА БОРА – УЛАГАЊЕ У БУДУЋНОСТ И СТВАРАЊЕ НОВИХ ШАМПИОНА НА ИСТОКУ СРБИЈЕ

Подели

Бор је одувек важио за спортски град, који је створио многе шампионе. Да би спортисти из „града бакра“, центра Борског округа и једног од два највећа града Тимочке Крајине наставили да постижу врхунске резултате, неопходна је и подршка Градске управе Бор. Прави саговорник на тему резултата постигнутих у минулом периоду, али и планова везаних за развој борског спорта, свакако је Игор Јанковић, градски већник задужен за спорт, туризам и невладине организације.

„Поносни смо на урађено у претходном периоду. Нормализовано је функционисање појединих клубова који су имали велике проблеме, уређени стадиони, дечји паркови и терени, а све на добробит пре свега младих, који имају велики избор када је у питању старт спортске каријере“, истакао је Јанковић на почетку разговора за „Глас спорта“.

Почетак лета означава паузу у лигашким такмичењима спортских клубова, али и свођење рачуна када су у питању резултати који су постигнути у сезони за нама, вероватно и најтежој у последњих 20 година за спорт, а све захваљујући пандемији коронавируса, због које је некад било и прави подухват организовати како поједина такмичења и манифестације, тако и обезбедити несметано функционисање клубова.

„Спорт се као и уосталом живот полако враћа у нормалу, на стање пре короне, па се надам да ћемо баш као што је то био случај са Спортским играма младих, које смо недавно организовали, имати још спортских манифестација с публиком, уз поштовање свих предвиђених мера заштите. Такође, сви клубови могу да рачунају на пуну подршку градске управе у реализацији свих договорених активности, одобрених од стране Комисије за спорт“, истиче Јанковић.

Оно што Бор у односу на друге градове у окружењу издваја, јесте и чињеница да су једина локална самоуправа на истоку Србије која другу годину заредом стипендира врхунске борске спортисте.

„Ове године укупно четворо спортиста прима месечну надокнаду у износу од 6.500 динара, а са том праксом наставићемо и наредних година. Две рукометашице, један џудиста и један рукометаш, као репрезентативци Србије и освајачи медаља на државним такмичењима стипендисти су града Бора“, наглашава градски већник за спорт.

Град Бор, али и Србија остали су минуле године без своје спортске хероине и једне од најбољих спортисткиња, Бобане Момчиловић Величковић, српске, балканске и европске шампионке и учеснице Олимпијских игара. Борани је нису заборавили, а у градској управи Бор су се потрудили да њено име остане вечно уписано у аналима.

„Град Бор прогласио је Бобану Момчиловић Величковић постхумно за почасну грађанку, а Стрељачки савез Србије за најбољу српску стрелкињу у 2020. години, а и Спортски центар у Бору предлогом градског већа, а касније и одлуком одборника Скупштине града Бора од недавно носи име највеће спортисткиње које је Бор изнедрио“, истиче Јанковић.

Улагање у спортску инфраструктуру и објекте свакако је један од приоритета по закону о спорту, а тога се придржавају и у градској управи Бор.

“Бор поседује одличну инфраструктуру за одржавање великих манифестација, која истовремено служи и за тренирање и утакмице свих клубова, који имају на располагању термине без надокнаде. Успели смо да решимо велики проблем који је имала Основна школа „Петар Радовановић“, добијемо употребну дозволу и озаконимо балон халу у највећем борском селу, како би најмлађима обезбедили максималне услове за бављење спортом“.

Уређени су и дечји паркови у граду кроз сарадњу са компанијама које послују на територији Бора?

„Прво сертификовано игралиште за децу изграђено је код вртића „Црвенкапа“, а „Serbia Zijin Copper“ је донацијом у износу од 4 милиона динара помогла комплетно уређење, на иницијативу града Бора. Такође, још један дечји парк уређен је донацијом од 1.2 милиона динара канадске компаније „Mundoro“, каже Јанковић.

Бор се поноси традицијом у бројним спортовима, рукометашице су чланице Суперлиге, а фудбал настоји да се врати на старе стазе славе. Каква је ситуација што се колективних спортова тиче у Бору?

„Имамо три клуба од посебног интереса, који су тај статус добили одлуком градског већа. То су Женски Рукометни клуб „Бор РТБ“, Кошаркашки клуб „Бор РТБ“ и Фудбалско спортско удружење „Бор 1919″. Реализација програма свих клубова је стопостотна, сигурно је да би они желели и више новца за суфинансирање, а ускоро ћемо ребалансом буџета на располагању имати и додатна средства за спорт и омладину, од којих ће један део ићи и на спортске организације“, наглашава градски већник Јанковић.

Поред клубова од посебног интереса, ту су и бројне традиционалне манифестације, које се годинама одржавају на територији града Бора.

„Имамо осам манифестација од посебног интереса, неке од њих нису могле због добро познате ситуације са корона вирусом да буду одржане, а ове године смо желели да организујемо још рекреативних такмичења попут „Сеоских игара“ Спортског савеза Србије, али се ситуација са корона вирусом поново испречила. Меморијални турнир „Новица Пауљичић“, „Црновршки полумаратон“, „Новогодишњи турнир у малом фудбалу“ само су неке од рекреативних манифестација са вишедеценијском традицијом“.

Према речима градског већника Игора Јанковића, Бор ће и у наредним годинама пуно пажње поклањати свим сегментима развоја спорта на територији града, пре свега кроз финансирање школског и рекреативног спорта, улагања у инфраструктуру, суфинансирања програма спортских организација. У граду на истоку Србије надају се да ће још неки од младих спортиста поћи путем легендарне Бобане Момчиловић Величковић и проносити славу Бора широм Србије, Европе и света.

 

Пројекат „Бирам спорт“ – борски спортски таленти, суфинансиран je из буџета Града Бора:

”Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.”

Напомена: Сви медији који преузму текст, фотографије, видео, дужни су да наведу извор – „Глас спорта“(glassporta.rs), као и да поставе линк ка изворној вести. Уколико преузимате комплетан текст и фотографије, или већи део текста, мора се нагласити да је текст преузет од Гласа спорта (glassporta.rs), на почетку и крају текста, уз линк ка изворној вести.

Тагови

Можда вам се и ово свиђа

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *