Учитавање

Унесите термин за претрагу

ГЛАС СПОРТА

РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОГРАМА „ПРОЦЕНА ПОСТУРАЛНОГ СТАТУСА ФОТОМЕТРИЈСКОМ МЕТОДОМ“

Подели

Спортски савез града Зајечара кренуо је у реализацију програма „Процена постуралног статуса фотометријском методом и препорука вежби корективне гимнастике код деце основношколског узраста на територији града Зајечара“, који има за циљ рано откривање деформитета кичме и стопала код деце основно-школског узраста употребом најсвевременије дијагностичке опреме која је 100% безопасна и нема штетних ефеката на испитанике. Уколико се дијагнозом потврди неки деформитет кичме или стопала пројекат има за циљ и правилно одређивање индивидуалних вежби корективне гимнастике у складу са утврђеним степеном деформитета.

За потребе реализације програма зајечарска „кућа спорта“ је на коришћење од Спортског савеза Књажевца, добила најмодернију дијагностичку фотометријску опрему „4D Motion lab” којом је на територији општине Књажевац идентичним програмом, у протекле две године, већ извршено више од 4.000 мерења деце и у програм корективне гимнастике упућено више од 3.500 деце основно-школског узраста.

Ради бољег разумевања бенефита оваквог приступа растућем проблему постуралних поремећаја код деце основно-школског узраста представници Спортског савеза Kњажевца су 3. децембра одржали презентацију у Основној школи „Ђура Јакшић“, којој су присуствовали учитељи, наставници и родитељи.

Презентацији је у име Градске управе Зајечар, уз чију подршку се овај пројекат реализује, присуствовао помоћник градоначелника за спорт и омладину Милан Станковић.

Стручњаци кажу да је ова опрема 100 одсто безопасна и да нема штетних ефеката на испитанике. Уколико се дијагнозом потврди неки деформитет кичме или стопала пројекат има за циљ и правилно одређивање индивидуалних вежби корективне гимнастике у складу са утврђеним степеном деформитета.

Др Микица Видојевић, специјалиста медицине спорта и председник Спортског савеза у Општини Kњажевац је истакао да је овај пројекат у њиховој општини започео 2016. године, али да се од 2018. активно ради са овим апаратом.

„Преко 80, 90 одсто деце са територије Kњажевца је са постуларним поремећајем. Оно што је добро је то да су ово поремећаји у првом и другом степену где још увек можемо корекцијом да то исправимо до 16. године. Прегледаћемо сву децу са територије Града Зајечара, свако дете ће добити своју картицу, а касније и корекцију третмана.

Наше дете које држи телефон док седи код куће има притисак главе на кичмену мождину 27 килограма, па видите какво је то оптерећење. Деца у развоју, од првог до четвртог разреда, немају физичко вастпитање, уствари имају га али са учитељицама што није исто, а то је баш време када се јављају деформитети. Зато смо ми ту, да то спречимо и да корекцијом исправимо. Зајечар је први град у који смо дошли, јер има разумевања за оно што радимо. Доста градова у Србији је упознато са тим, али смо решили да прво обиђемо Тимочку крајину“, казао је Др Видојевић.

Игор Божиновић, генерални секретар Спортског савеза Града Зајечара, је истакао да је јавна набавка у току и кад се добију понуђачи, односно стручна лица која ће изводити цео програм и активност око овог пројекта, они ће бити ангажовани.

„Понуђачи су углавном са Факултета физичке културе које се баве корективном гимнастиком. Апарат смо на коришћење добили од наших колега из Спортског савеза Kњажевца. Уступили су нам апарат како би сазнали стање деце са наше територије. Програм је фокусиран на то да сви родитељи морају прво да дају сагласност да се врши преглед деце. Преглед је потпуно безопасан. Након свих прегледа који се буду извршили, Спортски савез у Плану и програму за наредну годину већ има ангажовање професора физичке културе који ће бити ангажовани на реализацији тог програма. Наш програм је конципиран тако да се професори физичке културе који немају посао едукују у сарадњи са Медицином спорта Града Зајечара и Општине Kњажевац и са Др Микицом Видојевићем. Надам се да ћемо од септембра, кад добијемо све податке, ти професори почети да раде са децом. Поврх свега, свако дете које буде прегледано, уколико буде потребно, добиће свој код и радиће тачно оне вежбе које треба да ради за свој деформитет, рекао је Божиновић.

Помоћник градоначелника Зајечара Милан Станковић истакао је велико задовољство што ће Град Зајечар подржати овај пројекат и учествовати у њему.

„Морамо бринути о нашој деци и младом нараштају. У разговору са Др Видојевићем дошли смо до сазнања да су они претходних година радили испитивања у Kњажевцу и да су дошли до поражавајућих података. И ми желимо да добијемо реалну слику о томе какво је стање на подручју нашег града што се тиче деце која похађају основне школе. Хоћемо да деци изађемо у сусрет и да покажемо колико нам је битно да нам деца буду здрава, закључио је Станковић.

Тагови

Можда вам се и ово свиђа

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *