Учитавање

Унесите термин за претрагу

ОСТАЛИ СПОРТОВИ Тимочка Крајина

ФЕСТИВАЛ ШАХА У БОЉЕВЦУ НАДМАШИО ОЧЕКИВАЊА

Подели

Велемајстор Михаил Бријакин (Bryakin Mikhail) победник је првог Фестивала шаха у Бољевцу, одржаног 2. септембра. Шаховски спектакл какав се не памти подно Ртња и на истоку Србије, одржан је у конаку „Љубица“ у част формирања Шаховског удружења „Ловац на потезу“, под покровитељством општине Бољевац и подршку Установе за спорт и бољевачког спортског савеза  и генерално донаторство компаније „Ветроенерго ДОО“ Београд.

Бријакин је тријумфовао у сјајној конкуренцији 72 одлична играча, испред још једног велемајстора Данила Милановића и интермајстора Јована Радловачког, који је имао исти број бодова као и четвртопласирани велемајстор Борко Лајтхајм и фидемајстор Дејан Тасев, али је бронзу освојио захваљујући већем броју остварених победа. Шестопласирани Зоран Билбија награђен је износом од 6.000 динара, док су новчаним износима од по 5 хиљада динара награђени и најбољи шахиста са територије општине Бољевац Игор Милосављевић који је такмичење завршио на 35. позицији и најбоље пласирана шахисткиња Јована Срдановић, 21. на бољевачком фестивалу.

Оно што враћа веру у шах и повратак на старе стазе успеха, свакако је чињеница да је на турниру учествовао и велики број шахиста из Бољевца, Зајечара, Књажевца и Сокобање, који су имали прилику да одмере снаге са реномираним ривалима. Такође, турнир је одржан у кадетској и пионирској конкуренцији, а укупно је учествовало 120 шахиста у све три узрасне категорије. Ревијални кибицерски део турнира такође је изазвао доста пажње, а партије виђене у том делу жреба показале су да и међу рекреативцима има доста талентованих играча.

Позивни фестивал шаха свечано је отворио председник општине Бољевац др Небојша Марјановић који је истакао задовољство организацијом турнира и изразио наду да ће ово такмичење прерасти у традицију и расти из године у годину.

Присутнима су се обратили и директор Установе за спорт Бољевац Стеван Драгојевић који је са сарадницима на прави начин припремио читав догађај, као и главни судија опен турнира Милош Лазовић, који је такмичаре упознао са правилима фестивала.

Оно што овај турнир одваја од свих сличних у Србији јесте чињеница да није било котизације, а да су уз помоћ донатора осигуране вредне новчане награде, па је победник кући понео 24 хиљаде динара, другопласираном је припало 16.000, трећепласираном уз медаљу и чек на 12.000 динара. Четврто место у слободној конкуренцији фестивала донело је новчану награду од 10 хиљада, док је петопласирани награђен са 8.000 динара.

За крај, велико изненађење за све такмичаре. Сви учесници награђени су пригодним поклонима организатора, што је одушевило учеснике турнира, који се одмах на старту сјајним словима уписао на шаховску мапу Србије.

“Овај медијски садржај суфинансиран је од стране општине Бољевац – ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Тагови

Можда вам се и ово свиђа

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *