Учитавање

Унесите термин за претрагу

ИНТЕРВЈУ

НЕБОЈША МАРЈАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОЉЕВАЦ – РАЗВОЈ СПОРТСКО-ТУРИСТИЧКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА И РТАЊ КАО ИНСПИРАЦИЈА

Подели

Спортско-туристички потенцијали, улагање у спортску инфраструктуру, развој сопствених школованих кадрова биле су само неке од тема разговора са председником општине Бољевац, др Небојшом Марјановићем. „Глас спорта“ се као и увек потрудио да за своје читаоце пренесе све оно што их занима, а што чини сектор спорта у једној локалној самоуправи.

Сведоци смо експанзије планинског туризма у Бољевцу, а Ртањ из године у годину посећује све више туриста. Да ли постоје планови о изградњи неких објеката, како у Бољевцу тако и у околини, који би омогућили развој спортског туризма и привукли спортске клубове на припреме подно Ртња, питамо на почетку разговора.

„Ртањ, Криви Вир, Црни Тимок, Радованска река, чине природно богатство Бољевца, а читава нетакнута природа привлачи све више туриста у наш крај, који има преко 50% површине под шумом. Имамо велику могућност за развој наших спортско-туристичких потенцијала. Рекративни спорт, планинарство, лов и риболов чине део спортске традиције Бољевца и радићемо све више на томе и улагати у спортску инфраструктуру, истиче за „Глас спорта“ први човек општине Бољевац, Небојша Марјановић.

Бољевац је одлуком Скупштине општине формирао Установу за спорт, која ће сигурно олакшати функционисање спорта у локалној самоуправи, као и одржавање и коришћење бројних терена и спортске инфраструктуре.

„Институционално уређење спорта и формирање Јавне установе за спорт помоћи ће развоју спортских организација са територије наше општине, а такође ће значити и за наше даље улагање у спортску инфраструктуру“, поручио је Марјановић и додао да ће се под патронатом новоформиране Установе за спорт ускоро и званично наћи Спортска хала, „Вртић“ и нова теретана на отвореном, градски стадион, купалиште “Змијанац” и бројни други спортски објекти.

Реконструкција спортске хале такође је један од приоритета?

„Пројекат реконструкције је већ направљен, имамо подршку Канцеларије за јавна улагања Републике Србије и чекамо средства за реализацију пројекта вредности око 5 милиона евра. Док не добијемо зелено светло и не крену радови којим ће хала спортова добити чак и затворени базен, чекају нас радови на замени паркета наредне године, за шта смо већ определили одређени износ“, наводи Марјановић.

Неки други пројекти су већ кренули са радом, па ће тако Купалиште добити потпуно другачији изглед до наредне летње сезоне?

„Код Министарства екологије и заштите животне средине одобрен нам је пројекат у износу од 10 милиона динара, ми као општина смо дали још два милиона динара за адаптацију и уређење „Купалишта“. Спортски терени, пратећи садржаји, бољи квалитет воде, струја, видео надзор, летња позорница, тениски терен, као и један угоститељски објекат је у плану у догледном периоду, а све како би Бољевчани и наши гости коначно добили право и удобно место за одмор и боравак већег броја људи“, наглашава Марјановић.

Велики број клубова егзистира на територији општине Бољевац и пре свега зависи од помоћи локалне самоуправе. Каква је ситуација на том пољу?

„Имамо 17 клубова који се суфинансирају из буџета општине, а баш као и у већини осталих локалних самоуправа, највећи број је фудбалских. Имамо и рукометни и кошаркашки тим са одличним резултатима, као и велики број традиционалних манифестација којима се поносимо. Не занемарујемо ни школски спорт, а морам да истакнем да све што Комисија за спорт одобри финансира се у стопостотном износу, ту никада није било проблема, мада и све потрошено мора да се оправда на прави начин“, подвлачи председник општине Бољевац.

Сеоске олимпијске игре и Ртањски полумаратон су само неке од  манифестација које имају дугогодишњу традицију у Бољевцу. Минуле две године биле су ипак доста захтевне за одржавање масовних такмичења?

„Коронавирус је променио начин на који живимо, па је тако утицао и на сферу спорта. Ипак, потрудили смо се да то надоместимо, па смо ове године организовали и „Гран при Бољевац 2021″ – Стронгмен куп, који је и поред лошег времена окупио велики број гледалаца, који су имали шта да виде. Надам се да ћемо и у наредним годинама наставити са организацијом наших традиционалних манифестација, које ћемо гледати да уклопимо са пратећим културно-уметничким садржајима, како би сви посетиоци, али и учесници могли да уживају у богатом програму“, истиче Марјановић.

Председник општине Бољевац је и отац фудбалера. Син Лазар већ годинама са успехом носи дресове бројних суперлигашких и прволигашких клубова из Србије. Недавно је затресао мрежу у Зајечару, али нажалост по навијаче комшијског Тимока у дресу Мачве.

„Наравно да сам пратио утакмицу у Зајечару, а Тимоку желим сву срећу у осталим утакмицама. Надам се да ће све више младих тренера из нашег краја добити прилику за рад са децом, школовани кадрови су нам и те како потребни, а ми ћемо се потрудити да у Бољевцу то буде случај. То је и један од разлога формирања Установе за спорт, која ће кренути са радом од 1. јануара, а у којој ће посао добити професори физичког васпитања и дипломирани тренери, поручио је на крају разговора за „Глас спорта“ председник општине Бољевац Небојша Марјановић.

“Овај медијски садржај суфинансиран је од стране општине Бољевац – ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Напомена: Сви медији који преузму текст, фотографије, видео, дужни су да наведу извор – „Глас спорта“(glassporta.rs), као и да поставе линк ка изворној вести. Уколико преузимате комплетан текст и фотографије, или већи део текста, мора се нагласити да је текст преузет од Гласа спорта (glassporta.rs), на почетку и крају текста, уз линк ка изворној вести.

Тагови

Можда вам се и ово свиђа

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *