Учитавање

Унесите термин за претрагу

ГЛАС СПОРТА ИНТЕРВЈУ ОСТАЛИ СПОРТОВИ

СНЕЖАНА ПАЈКИЋ – ЕВРОПСКА ШАМПИОНКА И ЛЕГЕНДА ЗА СВА ВРЕМЕНА

Подели

Незаборавна трка и победа на Европском првенству у Сплиту 1990. године, обележила јој је каријеру.

Снежана Пајкић, српска атлетичарка тада је ушла у легенду, победом у трци на 1.500 метара, са новим државним рекордом. Сузе радоснице и загрљај на стази са још једним новим европским шампионом, Драгутином Топићем, остају за анале и сва времена.

Рођена у Ђуприји 23. септембра 1970., са још увек непуних 20 година, постала је атлетска владарка Европе и придружила се низу шампиона из овог града, који чине још Вера Николић и Драган Здравковић.

Ексклузивно за „Глас спорта“, српска атлетска легенда, Снежана Пајкић.

А ево и пар редова о свему што је претходило судбоносној трци у Сплиту. Могло би се рећи, тако се „калио“ челик, на тај начин је рођен шампион.

Ва­тре­но кр­ште­ње на ве­ли­ким так­ми­че­њи­ма има­ла је 1985, ка­да је са само 15 година де­би­то­ва­ла на Европ­ском ју­ни­ор­ском пр­вен­ству. Го­ди­ну да­на ка­сни­је сти­гла је и пр­ва ме­да­ља, на Пр­вом свет­ском ју­ни­ор­ском првенству у Ати­ни, освојено је брон­за­но одличје.

Ти­ме је по­че­ла ни­ска од че­ти­ри медаље на ве­ли­ким так­ми­че­њи­ма у че­ти­ри ју­ни­ор­ске се­зо­не. На Европ­ском пр­вен­ству у Бир­мин­ге­му 1987. оки­ти­ла се најсјајнијим одличјем, златном медаљом.

На Свет­ском у канадском Сад­бе­ри­ју годину дана касније освојила је сребро, а уче­ство­ва­ла је и на Европ­ском се­ни­ор­ском пр­вен­ству, обо­рив­ши др­жав­не ју­ни­ор­ске ре­кор­де на 1.500 и 3.000 ме­та­ра.

Ју­ни­ор­ску ка­ри­је­ру кру­ни­са­ла је још јед­ним европ­ским зла­том, у Ва­ра­жди­ну 1989. године.

Сва та од­лич­ја Сне­жа­на је осво­ји­ла на својој омиљеној деоници од 1.500 ме­та­ра.

Ва­жно медаљу има и на 800 ме­та­ра. На Ме­ди­те­ран­ским игра­ма у Си­ри­ји, 1988. би­ла је дру­гопласирана и на тај начин освојила прву медаљу и у сениорској конкуренцији, са непуних 18 година.

Па­да­ли су ре­кор­ди, ни­за­ли се ју­ни­ор­ски ус­пе­си и 1990. у пр­вој се­ни­ор­ској го­ди­ни нај­ве­ћи иза­зов био је шам­пи­о­нат Ста­рог кон­ти­нен­та у Спли­ту. Де­се­так да­на пред Европско првенство у Са­ра­је­ву је пр­ви пут по­сти­гла се­ни­ор­ски др­жав­ни ре­корд – 4:08,21. Оборила га је већ у Сплиту, када је шампионску трку истрчала у времену 4.08,12. Све време великих успеха са њом је био и њен тренер, професор Александар Аца Петровић.

Знамо сви шта се касније догодило са бившом нам државом, па је тако и ова јединствена каријера отишла у неком другом смеру. Наступила је и на Светском првенству у Токију 1991., после тога поставила породицу на прво место, али атлетике се није одрекла.

Снежана Пајкић-Јоловић је чланица Управ­ног од­бо­ра и пот­пред­сед­ник Атлетског савеза Србије, члан Kо­мисије за же­не и спорт у Олим­пиј­ском ко­ми­те­ту Ср­би­је. Чест је и радо виђен гост на мно­гим тр­ка­ма и спорт­ским ма­ни­фе­ста­ци­ја­ма.

Добитница је и златне значке Европске атлетике 2017. године, за допринос развоју атлетике и реализацији значајних такмичења и пројеката. Имала је значајну улогу у организацији највећих атлетских догађаја у Србији, међу којима је Европско првенство у дворани (2017), Првенство Балкана у дворани (2017), Европско првенство у кросу (2013), Европско јуниорско првенство (2009), као и много других атлетских манифестација.

Спортски савез града Зајечара и портал „Глас спорта“ желе пуно среће и здравља јединственој и непоновљивој шампионки, уз посебну жељу да се поново видимо већ на следећем кросу РТС-а у Зајечару.

 

Напомена: Сви медији који преузму текст, фотографије, видео, дужни су да наведу извор – „Глас спорта“(glassporta.rs), као и да поставе линк ка изворној вести.

ФОТО: АСС

Тагови

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *