Учитавање

Унесите термин за претрагу

ОСТАЛИ СПОРТОВИ Тимочка Крајина

ПЛАНИНСКО ТРЧАЊЕ У СВОМ НАЈБОЉЕМ ИЗДАЊУ НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ – „ULTRA TRAIL“ 9. ПУТ НА СРПСКОЈ ПЛАНИНСКОЈ ЛЕПОТИЦИ

Подели

Сналажљивост, упорност и издржљивост такмичара, лоши временски услови који нису ишли на руку учесницима, били су неки од кључних фактора који су утицали на „Ultra Trail“ Стара планина 2022, несвакидашњу манифестацију која је ове године одржана 9. пут.

Изузетно тешки услови праћеним обилним падавинама и јаким ветром, обележили су највећу „skajraning“ и „trejl“ трку у Србији. Такмичари су и поред лоше видљивости показали изузетну издржљивост и упорност, па до циља није стигло само 28 од укупно 250 пријављених учесника. Маршрута трка је била измењена због временских услова како би безбедност такмичара била на првом месту, навели су организатори ове традиционалне манифестације.

Трка се упоредо одвијала на три стазе дужина 38, 67 и 102 км. У технички најтежој трци “SkyRace Dupljak” (34км, 2.300Д+) на којој је рок за стизање до циља износио 8 сати и 45 минута, у мушкој категорији прво место освојио је Душан Базић са сјајним временом од 4 сата и 24 мин, друго место заузео је Никола Илић (4 сата и 29 мин), док је трећи на циљ стигао гост из Русије Александр Ивакин (4 сата и 36 мин). Прво место у женској конкуренцији освојила је Снежана Ђурић која трку завршила за 5 сати и 9 мин, 11 минута касније до циља дошла Рускиња Викторија Kелер, док је треће место припало Марији Kостић (5 сати и 45 мин). Ову трку је стартовало 80 такмичара, а 65 је успело да стигне до циља у предвиђеном року.

На омиљеној стази небеских тркача “Ultra Trail Midžor” (67км, 2.650 Д+), коју је стартовало 72 такмичара, рок за стизање до циља износио је 15 сати и 45 минута, а трку је завршио 61 учесник. Првопласирани у мушкој конкуренцији био је Летонац Kонстантинс Биктимировс који је до циља стигао за 6 сати и 50 минута, друго место освојио  је домаћи такмичар Данијел Лончаревић (7:04), а треће место заузео је Марк Еиро из Шпаније (7:33). Код дама су домаће такмичарке биле доминантне освојивши прва три места. Злто је припало Татјани Јовановић (8:22), другопласирана је била Марија Секуловић (9:36), док је 3. место заузела Јелена Јанежић (9:39).

Озбиљан изазов дочекао је такмичаре који су се пријавили на “Ultra Trail Kopren” (102км, 4.900Д+), трку која је трајала 24 сата. Резултат је био сјајан, пошто је од пријављених 46 такмичара, чак 44 успело да заврши трку. Први на циљ код мушкараца стигао је Дејан Жерајић из Босне и Херцеговине, са временом од 11 сати и 54 минута, два минута касније на циљ је стигао Словак Патрик Хротек.Треће место заузео је још један домаћи такмичар Иван Вељковић (12:53). Милуша Бошковић из Црне Горе је била доминантна у женској конкуренцији и до циља стигла за само 14 сати и 36 минута, док је чак два сата касније стигла другопласирана Чехиња Петра Мицкова (16:38), а чак пет сати након другопласиране и седам иза Црногорке Бошковић на циљ је стигла домаћа такмичарка Ивона Велимировић (21:07), којој је припало 3. место.

Овогодишња „Ултра Kлека“ угостила је 250 такмичара, а оним најбржима припале су заиста вредне награде, ваучери за врхунску одећу и обућу, спортски сат „Garmin Fenix“, „Therragun“ “recovery алатку”, „Woolona“ мајице od мерино вуне, “one touch” „Dechko tzar“ качкет и сталак за медаље. Организатори су ове године издвојили и посебну награду за најмлађег такмичара.

„Скајранинг“ такмичење на Старој планини незаобилазан је догађај у свету планинског трчања који сваке године привлачи све већи број учесника из свих делова света, а истовремено промовише потенцијале ове планине у области авантуризма и активног одмора. Скајранинг подразумева трчање на планинске врхове и неуређене терене, техничке деонице и вертикале. Ово је била трећа од седам планираних трка у овој сезони у организацији Скајранинг Асоцијације Србије и Црне Горе. На нашим просторима ова асоцијација организује такмичења од 2014.године, а минуле 2021. године „Скајранинг“ репрезентација Србије и Црне Горе први пут је учествовала и на Европском првенству у овој дисциплини.

Организатори су се на крају такмичења посебно захвалили спонзорима и донаторима на подршци, а то су пре свега општине Kњажевац и Пирот, „SP Resort“ – Хотел Стара планина, Скијалишта Србије, „Red Bull“, Интерспорт и Адидас Србија и многи други, који су се несебично укључили у реализацију 9. по реду „Ultra Trail“ трке на Старој планини.

“Овај медијски садржај суфинансиран је од стране општине Књажевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Тагови

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *