Учитавање

Унесите термин за претрагу

КОШАРКА Свет Србија

ТУЖАН ДАН ЗА СРПСКУ И СВЕТСКУ КОШАРКУ, ПРЕМИНУО БОРА СТАНКОВИЋ

Подели

Великан српске, југословенске и светске кошарке Бора Станковић, преминуо је данас у Београду.

Бивши кошаркаш, тренер, а потом и дугогодишњи функционер и генерални секретар ФИБА, до краја живота и почасни секретар светске кошаркашке федерације, преминуо је у својој 95. години.

Један је од четири оснивача Kошаркашког клуба Црвена звезда, као играч играо је у Звезди, Железничару и Партизану, док је као тренер радио у Партизану, ОKK Београду и Kантуу у Италији.

Након завршетка тренерске каријере посветио се администрацији и функционерским пословима у којима је оставио неизбрисив траг, далеке 1976. године постао је генерални секретар ФИБА, други по реду, и на том месту је остао све до 1. јануара 2003. године, пуних 27 година у време највеће експанзије кошарке на свим меридијанима.

Направио је кошарку какву смо обожавали осамдесетих, деведесетих и почетком новог миленијума, направио споразум са НБА лигом, када је коначно омогућено и професионалцима из САД учешће на светским првенствима и Олимпијским играма.

Хвала за све чика Боро, легенда која је створила кошарку какву данас гледамо и човек којег можемо назвати „господин Kошарка“ сигурно ће остати жив док постоји игра под обручима и један од најзаслужнијих што је кошарка то што јесте у Србији, Европи и свету.

Тагови

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *