Учитавање

Унесите термин за претрагу

ОСТАЛИ СПОРТОВИ Свет

ОЛИМПИЈАДА ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА И 2021. ГОДИНЕ?

Подели

Како ће спорт изгледати после пандемије корона вируса? Да ли ће предстојећа велика планетарна такмичења, попут Олимпијаде уопште моћи да се одрже, чак и за годину дана?

Све је више песимиста међу стручњацима да ће Токио угостити најбоље светске спортисте за 15 месеци.

„Да будем искрен, мислим да се Олимпијске игре неће одржати следеће године. За одржавање Игара потребна су два услова – да је корона вирус под контролом у Јапану и да је корона вирус под контролом свуда на свету“, истакао је Kентаро Ивата, професор инфективних болести  на Универзитету Kобе у Јапану.

Овај јапански научник је додао да је песимистичан у погледу одржавања Олимпијских игара, осим ако се не одрже у потпуно другачијој структури – без публике или са врло ограниченим учешћем.

Извршни директор организационог одбора Олимпијских игара Тоширо Муто изразио је сличне резерве, након чега је Међународни олимпијски комитет у саопштењу поручио да не постоји план Б, осим да се припремају за Игре које би требало да крену 23. јула 2021. године.

У Јапану је потврђено око 12.000 случајева заразе корона вирусом, док је 250 људи преминуло. Јапан би могао да контролише ову болест до следећег лета, али каква ће ситуација бити са осталим земљама, велико је питање.

На Олимпијским играма учествује 11.000 спортиста, уз њих још 4.400 параолимпијаца – а сви спортисти имају бројне тимове, који окупљају тренере, лекарско особље, економе… Поред тога, Олимпијске игре привлаче на стотине хиљада навијача са свих страна света.

Велики број медицинских стручњака у свету сматра да је одржавање Олимпијаде могуће само ако се пронађе вакцина за корона вирус.

Јапански професори инфективних болести истакли су за крај да ће највероватније бити потребно преиспитивање Олимпијских игара у смислу места, спортиста и гледалаца, а све како би избегли непредвиђене ситуације.

 

фото: МОК

 

Тагови

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *