Учитавање

Унесите термин за претрагу

Србија Фудбал

НЕМА МИРА У ФУДБАЛСКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ – РАДНИЧКИ ТРАЖИ ПРЕРАСПОДЕЛУ НОВЦА ИЗ УЕФА

Подели

Не може без трзавица у српском фудбалу. Наиме, одлука Фудбалског савеза Србије да износ од четири милиона евра добијен од Фонда солидарности УЕФА, која су наши клубови зарадили прошле сезоне у европским такмичењима, не подели на равне части и подједнаке делове, изазвала је жестоку реакцију Радничког.

Суперлигаш из Ниша послао је писмо председнику и генералном секретару ФСС Славиши Кокези и Јовану Шурбатовићу, са захтевом да јавно објаве критеријуме на основу којих је вршена расподела наменски добијених средстава за потребе развоја омладинског фудбала у Србији.

„Увидом у списак клубова који су добили новчана средства, нисмо могли да закључимо којим се то критеријумима руководио ФСС кад је додељивао ова новчана средства. Може се закључити да је опредељујуће приликом доношења одлуке код чланова Извршног одбора ФСС, било чланство у овом органу.

Неспорна је чињеница да су најзначајнија средства управо добили клубови из којих потичу или који подржавају актуелни чланови Извршног одбора. У прилог оваквој претпоставци иде чињеница да се Раднички, чије је седиште у Нишу, другом граду по величини у Србији, са Омладинском школом од преко 780 чланова по чему је трећа у држави, до сада није добила никакву помоћ, иако је ФСС добро познато да оволики број наших чланова ради и живи у готово немогућим условима.

Раднички није добио у расподели претходних година вештачки терен, нити има помоћни терен на коме може адекватно да се ради, нити има травнати терен на коме може да одигра своје утакмице. Једна од најбројнијих омладинских школа у Србији нема ни свлачионице у којима њени полазници могу да се пресвуку, истуширају и обављају друге потребе, наводе Нишлије у саопштењу.

Представници Радничког не могу да верују да клубови који немају омладинске и кадетске селекције и не такмиче се у Супер лиги добијају средства, а Нишлије иако учесници Омладинске и Кадетске лиге Србије, немају приоритет приликом расподеле новчаних средстава од Фудбалског савеза Србије. Наменским средствима би како кажу, направили минималне услове за рад како би деца из школе фудбала могла да се задрже у Нишу, као највећем граду на југу Србије. Ово представља интерес не само за Раднички, већ уопште за српски фудбал.

„Надамо се да ће овај наш апел уродити плодом и да ће органи ФСС преиспитати одлуку о расподели новчаних средстава намењених развоју омладинских школа и да ће наш клуб бити објективно сагледан у складу са значајем, величином и потребама омладинске школе” – истакнуто је у саопштењу Радничког, потписаном од стране Дејана Пропадала, генералног директора нишког суперлигаша.

У међувремену су у јавност процурели износи средстава уплаћених клубовима из Фонда солидарности УЕФА због чега су реаговали представници Радничког.
 
ТСЦ из Бачке Тополе је добио највише новца од ФСС – 500.000 евра, Јавору је припало 290.000, Спартаку 220.000, Раднику из Сурдулице, ОФК Бачкој и Напретку по 200.000, а Радничком 120.000, док је најмањи износ припао екипи Младости из Лучана, свега 40.000 евра.
 
Фудбалери Радничког су јесењи део полусезоне у Суперлиги завршили на 7. позицији са 30 освојених бодова, пет мање од Чукаричког, који након првог дела првенства држи 4. место које гарантује излазак у Европу, што је један од циљева нишког суперлигаша.
 
 
фото: ФК Раднички Ниш, ФСС

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *