Учитавање

Унесите термин за претрагу

Србија Фудбал

НЕЋЕ БИТИ ИЗИГРАВАЊА ПРАВИЛА, ЗБОГ МОГУЋНОСТИ ПЛАЋАЊА МЕСТА У ВИШЕМ РАНГУ, КАЖУ У ФУДБАЛСКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ

Подели

Велику пажњу изазвала је одлука Фудбалског савеза Србије, у којој се истиче да је могуће платити место у вишем рангу такмичења за наредну сезону, о чему је „Глас спорта“ већ писао, а сада је стигло и појашњење овог потеза из „српске куће фудбала“.

„Пре свега, хтео бих да нагласим да се овај модел примењује у случају да неки клуб, из било ког разлога, одустане од такмичења. Мера се апсолутно не односи на клубове који су резултатима на терену обезбедили пласман у виши ранг и не ремети постојећи систем такмичења, већ спречава „продају“ места у лигама, мотивисану личним интересима појединаца“ – каже Шурбатовић и додаје:

„Већ дуги низ година сведоци смо да постоји купопродаја статуса а она је посебно изражена у нижим ранговима такмичења. Гашени су клубови са вишедеценијском традицијом, а оснивани нови „инстант“ клубови“. Лоцирали смо проблем који је претио да ескалира и одлучили да применимо системско решење које је познато у европској пракси. Нисмо измислили ништа ново, већ само применили „шпански модел“ који се показао као добар“.

Шурбатовић истиче да је нова мера донета у циљу заштите интегритета српског фудбала.

– Ефекти ове одлуке су вишеструки. Најпре, на овај начин дестимулишемо нелегалну трговину такмичарским статусом клубова. У исто време, обезбеђујемо да на упражњена места (уколико их буде) долазе здрави клубови који имају средстава да финансирају трошкове такмичења. .

ФСС на свом званичном сајту наводи да овај модел спречава нефудбалске трансакције, а стимулише клубове који послују и функционишу на здравим основама да напредују у виши ранг.

„Долази време високе професионализације клубова Супер и Прве лиге Србије. Из године у годину се пооштравају захтеви за лиценцирање, а искрено се надам да смо близу и приватизације професионалних фудбалских клубова по моделу добровољне власничке трансформације на којој Савез активно у сарадњи са клубовима и Заједницом Супер и Прве лиге Србије.

Веома је важно истаћи да је ова одлука у интересу свих: клубова, играча, надлежних савеза… Имаћемо мање одустајања у лигама, мање клубова који напрасно нестају, а више могућности напредовања за солвентне клубове са реалним изворима финансирања. Такође, очигледан је и интерес државе, јер ће новац из сиве зоне прећи у легалне токове, закључио је генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић“.

Искрено се надамо да ће све бити баш тако као што се надају у Фудбалском савезу Србије, на добробит свих фудбалера, стручњака, фудбалских посленика и наравно навијача.

 

Тагови

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *