Учитавање

Унесите термин за претрагу

ИНТЕРВЈУ

ГРАДСКИ ВЕЋНИК ЗА МЛАДЕ ГРАДА БОРА МАРКО НИКОЛИЋ – УЛАГАЊЕМ У ИНФРАСТРУКТУРУ И РАЗВОЈЕМ ПОТЕНЦИЈАЛА ДО НОВИХ АСОВА У „ГРАДУ БАКРА“

Подели

Улагање у сопствене потенцијале и кадрове, развој спортске инфраструкуре, као и помоћ у раду локалних клубова и удружења, само су неке од ствари које су допринеле развоју спорта у Бору. О томе, као и бројним другим темама, „Глас спорта“ је разговарао са градским већником за младе Марком Николићем.

„Скоро 200 медаља освојили су борски спортисти на званичним државним такмичењима у првој половини 2022. године, што је признаћете и сами, податак за свако поштовање. У том периоду имали смо европске шампионе, освајаче светских медаља, прваке Србије. Све смо то ваљано као градска управа испратили и трудили се да помогнемо у оквиру наших и законских могућности“, истиче на почетку разговора Николић.

Оно што Бор у односу на друге градове у окружењу и многе у Србији издваја, јесте и чињеница да су једина локална самоуправа на истоку Србије која трећу годину заредом стипендира врхунске борске спортисте.

„Ове године укупно десеторо наших најуспешнијих спортиста прима месечну надокнаду у износу од 7.000 динара, а са том праксом наставићемо и наредних година. Такође је предвиђена и награда у једнократном износу од 150 хиљада динара за освајаче медаља на званичним светским и европским првенствима, што смо такође ове године имали у кик-боксу и тенису, а поносни смо на све стипендисте града Бора који су чланови борског рукометног, џудо, кик-бокс и бодибилдинг клуба“, наглашава Николић.

Август је у Бору протекао у знаку младих, којима је било посвећено сијасет спортских, музичких и друштвених активности.

„Баш због великог интересовања и сезоне годишњих одмора, одлучили смо да ове године продужимо трајање „Омладинског лета“ на две недеље, које је окончано бициклистичком вожњом кроз Бор“, наводи градски већник Николић.

Улагање у спортску инфраструктуру такође је један од приоритета Градске управе Бор. С тим у вези, у току су радови на реконструкцији дечијих игралишта на територији Бора. Најмлађи становници „града бакра“ тако ће ускоро добити нова, савремена и пре свега безбедна дечија игралишта.

„Грађевински радови у улици Ђорђа Андрејевића Куна и Слатинском насељу су завршени, у наредном периоду очекује се постављање гумене подлоге и реквизита. У току су радови на уређењу дечијег парка у насељу Нови градски центар, а по завршетку радова биће постављени и неопходни реквизити како би дечји кутак био спреман и безбедан за малишане. Након Новог градског центра, радови на уређењу дечијих игралишта изводиће се у насељу Бор 2 и у Брезонику, а из буџета је за ове намене издвојено 19 милиона динара“, истиче за „Глас спорта“ Николић и додаје да сви постављени реквизити поседују сертификате о безбедности деце на игралиштима.

Фудбалски терен са вештачком травом и трибинама, оивичен атлетском стазом са шест трака за трчање. Четири тениска терена са трибинама од којих су два покривена, као и терени на отвореном за рукомет, кошарку, мали фудбал и одбојку. Балон хала са тереном за рукомет, кошарку и одбојку, као и салом за гимнастику за потребе Економско-трговинске и Техничке школе. Према плану одговорних у Градској управи Бор, све претходно наведено постаће реалност у „граду бакра“ у наредном периоду.

„Овај мултифункционални спортски комплекс би садржао четири целине које би се градиле у четири фазе на пет катастарских парцела у Месној заједници „Металург“. У плану је и изградња аква парка на простору иза Спортског центра „Бобана Момчиловић Величковић“, чиме би се Град Бор позиционирао у сам врх локалних самоуправа по спортској инфраструктури и садржајима за младе“, подвлачи Николић.

 

Бор се поноси традицијом у бројним спортовима, рукометашице су чланице Суперлиге, а фудбал настоји да се врати на старе стазе славе, када се на стадиону „крај пирита“ играла и Прва савезна лига, док појединачни спортови постижу можда и најбоље резултате у историји.

„Имамо три клуба од посебног интереса, који су тај статус добили одлуком градског већа. То су Женски Рукометни клуб „Бор РТБ“, Кошаркашки клуб „Бор РТБ“ и Фудбалско спортско удружење „Бор 1919″. Реализација програма свих клубова је стопостотна, сигурно је да би сви они желели и више новца за суфинансирање програма, а искрено верујем да ћемо наредне године на располагању имати и додатна средства за спорт и омладину, од којих ће добар део сигурно ићи и за спортске организације и удружења“, поручује Николић.

Нису занемарена ни села, па је тако 13 месних заједница добило помоћ од стране Градске управе Бор.

„У Оштрељу смо у потпуности средили и опремили просторију за функционисање, док смо  осталим сеоским месним заједницама донирали столове за стони тенис, стони фудбал, као и штампаче за рад канцеларија“, истиче Николић.

Градски већник за младе Марко Николић је по струци професор физичког васпитања, а највећа спортска љубав свакако је џудо. Тренер Џудо клуба „Бор“ наглашава да је обавезе на време ускладио и да ни једна од професионалних обавеза не трпи.

„Сјајни резултати чланова Џудо клуба „Бор“ говоре у прилог томе. Чак шест медаља на Државним првенствима освојено је минуле године, а све то препознала је и наградила Градска управа са стипендирањем најталентованијих и најуспешнијих наших чланова“, поносан је на остварено у претходном периоду овај очигледно талентовани џудо тренер, који није пропустио прилику ни да се захвали компанији „ZIJIN COPPER“ на донацији спортске опреме и реквизита борском џудо клубу.

Према речима градског већника Марка Николића, Бор има омладину са којом се поноси, а резултати које постижу дају најлепшу могућу слику овог града на истоку Србије.

„Наставићемо да улажемо у развој омладинског спорта, а невероватни успеси које борски спортисти постижу доказ су да се рад, труд и залагање увек исплате“, закључио је у разговору за „Глас спорта“ један из плејаде млађих спортских радника и функционера у Тимочкој крајини.

Пројекат „Бирам спорт – борски спортски таленти“, суфинансиран je из буџета Града Бора:

”Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.”

Тагови

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *