Учитавање

Унесите термин за претрагу

ОСТАЛИ СПОРТОВИ Србија

ЕЛЗАН БИБИЋ ЗА ИСТОРИЈУ, ПАО РЕКОРД ДАНЕТА КОРИЦЕ СТАР ПОЛА ВЕКА

Подели

Репрезентативац Србије у атлетици Елзан Бибић срушио је на митингу у чешком граду Острави рекорд Србије на 5.000 метара, који је скоро пола века био у власништву Данета Kорице. Двадесетједногодишњи Новопазарац је у тој трци заузео осмо место временом од 13:26,56 минута, што је за 4,64 секунди боље од резултата који је Kорица поставио 30. јуна 1971. године у Хелсинкију.

„Фантастична трка за мене, осећам се одлично. Оборио сам рекорд стар 49 година. Очекивао сам добар резултат јер сам дошао спреман. Тактика је била остати у другој групи која је била планирана да се километри вежу по 2:37, када сам прошао пролазно време које је наговештавало на четири километра и осетио да могу да појачам, ту сам и осетио да ‘имам’ државни“, рекао је Бибић за сајт Атлетског савеза Србије.

Бибић је истовремено поставио и нови државни рекорд за млађе сениоре, који је остварењем од 13:34,63 минута дуже од 21 годину држао Јанко Бенша. Лични рекорд на 5.000 метара поправио за чак 8,43 секунди, а претходни најбољи резултат каријере на тој деоници истрчао је средином прошле године у холандском Хенгелоу.

„Осећам да могу још брже да трчим, али ово ми је прва трка после дужег времена проведеног само у тренинзима… Био сам фокусиран само на трку и нисам се обазирао на противнике. Желим да захвалим Српском атлетском савезу, граду Новом Пазару, људима који су ме бодрили да дођем до овог резултата, својој породици, тренеру Зилкићу“ – истакао је вишеструки победник Кроса РТС-а и увек радо виђен гост у Зајечару, заједно са својим тренером Рифатом Зилкићем.

Прво место на атлетском митингу у Острави заузео је Јакоб Kиплимо из Уганде са 12:48,63, испред Етиопљанина Селемона Бареге са 12:49,08 и трећепласираног Италијана Јеманеберхана Kрипе, који је стазу дугу 5000 метара истрчао за 13:02,26 минута.

 

Тагови

Можда вам се и ово свиђа

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *