Учитавање

Унесите термин за претрагу

Зајечар ИНТЕРВЈУ КОШАРКА

БОРКО ЗДРАВКОВИЋ – ЉУБАВ ПРЕМА КОШАРЦИ НЕ ПОЗНАЈЕ ГРАНИЦЕ

Подели

Спорт не познаје границе, старо је правило, а да је то заиста тако, показује и пример Борка Здравковића, кошаркашког тренера из Зајечара. Борко је наиме, већ три године тим менаџер и члан стручног штаба јуниорске репрезентације Бугарске.

За почетак разговора питамо откуд та сарадња и како је овај тренер млађих категорија у Кошаркашком клубу „Бин“ из Зајечара доспео до Бугарске?

„Најзаслужнији за мој ангажман свакако је Лачезар Коцев (Lachezar Kotsev), селектор јуниорске репрезентације Бугарске У-18, који ме је још пре четири године позвао да му помажем у његовом клубу, „Шампион 2006″ из Софије. Упознали смо се на кампу на Златибору, где смо заједно радили са талентованим кошаракашима и кошаркашицама. Сарадња је крунисана и титулом првака Бугарске у јуниорској конкуренцији, па је стигао и позив наредне године да му се придружим на клупи тада женске кадетске селекције“, присећа се за „Глас спорта“ почетка сарадње Здравковић.

Убрзо је стигао и велики резултат, можда и понајбољи у новијој историји бугарске кошарке.

„Управо тако. На Првенству Европе одржаном у Софији, успели смо да остваримо пласман у четвртфинале. Нисмо стигли до борбе за медаље, али продор у најбољих осам европских селекција, оцењен је као изузетан резултат“, истиче за „Глас спорта“ Здравковић.

Већ наредне године Коцев je именован за селектора јуниорске репрезентације и очекивано је било да неће мењати свој стручни штаб.

„Постао сам тим менаџер У-18 репрезентације Бугарске и помоћни тренер, што је стварно признање, ако се зна да је кошарка моја велика љубав и неизоставни део мог живота већ пуних 15 година, иако никада нисам завршио ту лиценцу, мада намеравам и тај папиролошки део да исправим у наредном периоду“, подвлачи овај 40-годишњи Зајечарац.

Управо сте се вратили са зимских припрема бугарске репрезентације. Како се ради у нашој суседној земљи, која је ипак у неком другом ешалону кошаркашких земаља?

„Припремали смо се у месту Чепеларе код Помпорова, које је са 1200 метара надморске висине, највиша општина у Бугарској. Многи потцењују рад и резултате, иако се разлике све више смањују. Кошарка је глобални спорт, много је улагања, поготово откако су наше комшије у Европској унији, а и резултати, поготово млађих селекција су све бољи“, наводи Здравковић.

Прошле године на програму је по распореду било и Јуниорско првенство Европе у Аустрији. Ипак, пандемија корона вируса померила је и Олимпијске игре, па је очекивано одложено и ово континентално такмичење за 2021. годину.

„Ово лето, ако се ништа непредвиђено не догоди, одмерићемо снаге са најбољим европским селекцијама. Окосницу репрезентације чине играчице које су пре две године избориле пласман у четвртфинале кадетског првенства Европе, па очекујемо да и на овом такмичењу имамо шансу за неки солидан резултат“.

Борко Здравковић, већ пуну деценију је тренер у Кошаркашком клубу „Бин“, где води млађе селекције овог зајечарског клуба. Ипак то није било прво тренерско искуство овог Зајечарца?

„Почео сам још 2006. године, када је Горан Мијовић Џери, отворио кошаркашку академију у Зајечару. Касније сам му био помоћник у Бољевцу, где је био тренер Ртња. Последњих десет година помажем у раду Небојши Николићу, председнику и првом тренеру КК „Бин“. Радим са млађим категоријама, како мушким, тако и женским и то је нешто што ће остати моја преокупација, барем у догледној будућности“, истиче Здравковић.

„Глас спорта“ увек је подржавао и подржаваће младе тренере у свим спортовима, поготово оне које долазе из Зајечара и Тимочке Крајине. Желимо много среће у даљем раду Борку Здравковићу, талентованом кошаркашком раднику и прегаоцу, који је још један доказ да нема препрека ако нешто стварно волите и улажете себе у то што радите.

 

Напомена: Сви медији који преузму текст, фотографије, видео, дужни су да наведу извор – „Глас спорта“(glassporta.rs), као и да поставе линк ка изворној вести. Уколико преузимате комплетан текст и фотографије, или већи део текста, мора се нагласити да је текст преузет од Гласа спорта (glassporta.rs), на почетку и крају текста, уз линк ка изворној вести. Издавач медија задржава право тужбе.

 

 

 

Тагови

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *