Учитавање

Унесите термин за претрагу

Свет Фудбал

IN MEMORIAM – ДИЈЕГО АРМАНДО МАРАДОНА

Подели

„El Pibe de Oro“, златни дечак светског фудбала, Дијего Армандо Марадона, заувек је у среду 25. новембра отишао у легенду. Али такви као што је био Дијего, никада не одлазе. Можда је било бржих играча, бољих голгетера, али сасвим сигурно нико никада није играо фудбал као он.

Лопта га је волела као и он њу, а њега су заволели сви они који су барем једном погледали неку његову утакмицу. Човек из народа, рођени Аргентинац, који је својој земљи донео „богињу“, титулу првака света 1986. године у Мексику, херој Наполија, кога је извукао из просека, удахнуо живот и овом провинцијском граду донео незапамћену славу.

Играо се фудбала, играо се и живота, али његов дечачки осмех остао је да га краси до краја његовог живота.

Велики Дијего напустио нас је у 61. години живота. Kако пишу аргентински медији, није било шансе да се спасе његов живот, од последица срчаног удара.

Рођен је 30. октобра 1960. године у Буенос Ајресу. Почео је у Аргентинос Јуниорсима, а играо је и за Боку, Барселону, Наполи, Севиљу, Њуелс и поново Боку Јуниорс, где је и завршио играчку каријеру. За репрезентацију Аргентине одиграо је 91 утакмицу и постигао 34 гола.

Недавно је напунио 60 година, а у последње време радио је као тренер „Химназије Ла Плате“. Пре непуних месец дана је хоспитализован због проблема са хематомом на мозгу. Дијего то очигледно није могао да победи у постоперативном периоду, иако је сама операција, према речима лекара прошла у најбољем реду.

Марадонина смрт представља велики ударац, како за саму фудбалску игру, тако и за Аргентину, где је проглашена тродневна жалост. Дијего је у тој јужноамеричкој земљи био више од божанства.

Остаје запамћено да је један од најлепших голова постигао у Београду, у дуелу Црвене звезде и Барселоне 1982. године у поразу црвено-белих 2:4, где је добио овације на отвореној сцени, као вероватно једини противник коме је указана таква част у нашој земљи.

Његова игра била је поезија, он је икона ове игре и оставио је највеће могуће фудбалско завештање и поред бројних животних проблема са којима се суочавао. Фудбалски свет тугује и опрашта се од највећег кога је ова игра дала.

 

 

 

Тагови

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *