Учитавање

Унесите термин за претрагу

ГЛАС СПОРТА

ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

Подели

 Штаб за ванредне ситуације града Зајечара одржао је седницу на којој је донео Одлуку о увођењу ванредног стања и на територији града Зајечара.

На седници Штаба којом је председавао Бошко Ничић, донето је низ мера против корона вируса у форми наредбе које гласе:

1. НАРЕЂУЈЕ СЕ се јавном превознику на територији Града Зајечара Николић превоз д.о.о. Самариновац, да у аутобусима којима врши градски и приградски превоз не сме бити више од 50 лица, рачунајући и возача, у исто време.

Препоручује се превознику да лица старија од 65 година, посебно упозори на мере које је донела Влада Републике Србије у смислу ограничења кретања за ову категорију лица, те уколико иста инсистирају на коришћење јавног превоза одмах обавесте комуналну полицију или МУП РС.

Јавном превознику се налаже да и даље настави са редовном хигијенизацијом својих возила средствима која су се показала ефикасним у сузбијању вируса.

2. НАРЕЂУЈЕ СЕ јавном превознику да режим превоза сведе на режим викенд превоза или превоза у време ђачких распуста.

3. НАРЕЂУЈЕ СЕ такси превозницима на територији града Зајечара да редовно врше дезинфекцију својих возила као и да приликом превоза носе заштитне маске и рукавице.

4. НАРЕЂУЈЕ СЕ Предшколској Установи „Ђулићи“ да прекине рад за време трајања ванредног стања.

5. НАРЕЂУЈЕ СЕ Центру за социјални рад „Зајечар“ у Зајечару, као и удружењима грађана на територији града Зајечара затварање дневних центара и клубова за одрасла и старија лица за време трајања ванредног стања. Ова наредба се односи и на клубове пензионера и сличним организацијама у граду и селима, те су дужни да одмах прекину сваку своју активност до окончања ванредног стања.

6. НАРЕЂУЈЕ СЕ прекид рада свих спортских објеката на територији града Зајечара (спортске хале, спортских терена, теретана и сл.) а Спортском савезу града Зајечара да прекине све активности спортских клубова за време трајања ванредног стања.

7. НАРЕЂУЈЕ СЕ престанак рада свих Домова културе и отказивање свих културних, спортских и туристичких манифестација као и прослава и забава било које врсте у време трајања ванредног стања.

8. НАРЕЂУЈЕ СЕ начелнику градске управе, свим директорима јавних предузећа, директорима установа и других субјеката чији је оснивач Град Зајечар да тешким хроничним болесницима и лицима старијим од 60 година омогуће рад од куће, а уколико је то немогуће обезбеде минимум процеса рада уз строго поштовање свих хигијенско-техничких мера за спречавање ширења заразе односно, ограничне број људи у просторији, користе заштитне маске и слично. Уколико у овим предузећима има запослених који су родитељи деце млађе од 12 година дужни су да једног запосленог ослободе радне дужности за време трајања ванредног стања ради чувања деце.

Ова наредба се односи и на друга правна лица као и на послодавце код којих раде самохрани родитељи деце до 12 година.

9. НАРЕЂУЈЕ СЕ директорима јавних предузећа, директорима установа и других субјеката чији је оснивач Град Зајечар да одмах усвоје мере за спречавање настанка и ширења инфекције изазване корона вирусом код запослених и корисника услуга имајући у виду специфичност делатности, пружања јавних услуга и људских ресурса којима руководе. Такође су дужни да одмах одреде координатора који ће бити задужен за пуну примену и спровођење мера на нивоу предузећа, установе и органицизације.

10. НАРЕЂУЈЕ СЕ начелнику градске управе града Зајечара да матичној служби забрани издавање било којих докумената за лица која су на привремном раду у иностранству, односно лица која немају стално боравиште на територији града Зајечара за време трајања ванредног стања.

11. НАРЕЂУЈЕ СЕ угоститељским објектима (ресторани, кафићи, барови и други угоститељски објекти) да скрате радно време од 8 до 20 часова као и да се строго придржавају Одлуке и мера које је донела Влада Републике Србије у погледу броја присутних лица, ограничити окупљање у кафићима по метру квадратном заједно са запосленима у овом објектима.Трговински објекти и продавнице као и остали привредни субјекти дужни су да радно време ограниче до 20 часова.

12. НАРЕЂУЈЕ СЕ прекид рада кладионицама, казинима и осталим правним лицима који организују игре на срећу, дечијим играоницама и ноћним баровима за време трајања ванредног стања.

13. НАРЕЂУЈЕ СЕ комуналној полицији и инспекцијским службама да појачају надзор над свим објектима затвореног типа у складу са одлуком Владе РС и овом наредбом, те да у случају увођења казнених одредби за правна и физичка лица која прекрше одређене забране, најстрожије исте примењују.

14. НАРЕЂУЈЕ СЕ свим удружењима грађана као и добровољним друштвима да ставе на располагање све расположиве људске ресурсе за помоћ најстаријим грађанима у виду доношења намирница и лекова на кућу и организовања лекарске помоћи. Ови субјекти су дужни да одреде лице задужено за контакт и доставе Штабу бројеве телефона на које их штаб може контактирати.

15. НАРЕЂУЈЕ СЕ Црвеном крсту да од уторка 17.03.2020. године у просторијама које се налазе у Kрфској улици успостави цалл центар за помоћ у снабдевању грађана старијих од 65 година и успостави најмање 3(три) мобилне телефонске линије за ове потребе, а које ће бити на располагању од 08-20 часова сваког дана. Ове услуге грађани старији од 65 година могу користити искључиво за снабдевање основним животним намирницама и лековима једном недељно.

16. НАРЕЂУЈЕ СЕ комуналним предузећима да редовно обављају послове водоснабдевања, чистоће, грејања и погребних услуга уз обезбеђење заштитних маски, рукавица и дезинфекционим средствима за запослене.

17. НАРЕЂУЈЕ СЕ ЈKСП Зајечар да у сарадњи са ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар врши редевно прање и дезинфекцију улица првог приоритета, јавних тргова и других јавних површина, јавних паркиралишта, трговинских центара и свих места на којима се окупља већи број грађана.

18. НАРЕЂУЈЕ СЕ ЈKП „Хигијени“ Зајечар да врши редовну дезинфекцију градских пијаца, обезбеде адекватну заштиту изложене робе,онемогуће рад продаваца који не носе заштитну опрему (маске и рукавице) и редовно извештавају Штаб о предузетим мерама.

19. НАРЕЂУЈЕ СЕ власницима продавница и трговинских објеката брзе хране, цвећара као и свим осталима који раде са странкама да почевши од 17.03.2020.г. свим запосленима који су у директном контакту са потрошачима обезбеде заштитне маске и рукавице. Уколико нису у могућности дужни су да обуставе рад до обезбеђења адекватних заштитних средстава.

Истима се наређује да сходно квадратури својих објеката обезбеде да потрошачи буду удаљени (како у продавници тако и на каси) најмање 2 (два) метра један од другог.

У случају да се купци/потрошачи не буду желели да се придржавају ове мере власници објеката или радници дужни су да одмах, без одлагања, позову дежурне бројеве комуналне полиције 065/609-41-08 и 069/ 717-371.

20. ОБАВЕЗУЈЕ СЕ Градска управа града Зајечара да у сарадњи са цалл центром Црвеног крста у смислу пружања неопходне помоћи у виду достављања најпотребнијих намирница и медикамената формира банер на инфо сајту града Зајечара преко кога ће грађане информисати о свим донетим и предузетим мерама.

21. Ангажују се повереници и заменици повереника цивилне заштите на пословима заштите и спасавања, сходно Закону о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама.

22. Штаб за ванредне ситуације посебно апелује на грађане да се у потпуности схвати и крајње одговорно примени наредба Владе РС као и наредба овог штаба као и на медије да пруже пун допринос у представљању свих релевантних мера које имају за циљ спречавање и ширење корона вируса, а све у циљу заштите здраваља грађана.

Непоштовање ове наредбе повлачи за собом пуну одговорност како матаријалну тако и кривичну.

На седници Штаба формиран је и стручно-оперативни тим за логистику, тим за оперативно праћење мера и информисање јавности као и тим за праћење епидемилошке ситуације и предузимање мера.

Донет је и закључак о именовању повереника у свим месним заједницама на територији града, који ће бити задужени да прате ситуацију на терену и реагују тамо где буде било потребе.

Још једном је апеловано на најстарије суграђане, који су најугроженија група становништва, да у највећој могућој мери поведу рачуна о себи и свом здрављу.

Kоординација Полицијске управе Зајечар, Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, комуналне полиције и Штаба за ванредне ситуације је неминовност и обавеза, истакнуто је на седници.

 

 

 

 

 

 

фото: Магнум радио

Тагови

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *