Учитавање

Унесите термин за претрагу

ГЛАС СПОРТА

НОВИ БРОЈ „ГЛАСА СПОРТА“ ПРВИ У 2020. ГОДИНИ

Подели

Када у једној години организујете међународна и национална такмичења, угостите атлетске репрезентативце, будете домаћин многобројних дечјих, школских и рекреативних турнира, то је онда и довољан разлог да будете и више него поносни на учињено.

Крос РТС-а, Сеоске спортске игре, Мали сајам спорта, „Спортски изазов“, Новогодишњи турнир у малом фудбалу, само су неке од манифестација које је Спортски савез града Зајечара организовао у току 2019. године.

Рад и пожртвованост запослених у зајечарској „кући спорта“ препознали су и челни људи Спортског савеза Србије, који су наградили зајечарски Спортски савез домаћинством Сеоских спортских игара, које су после скоро три деценије паузе, минуле године поново организоване у Србији. Прве три екипе на такмичењу одржаном у Зајечару, Грљан, Звездан и Рготина награђени су спортским лоптама, реквизитима и пехарима, пригодним поклонима Спортског савеза Србије, а учеснике такмичења на Поповој плажи поздравио је и први човек Спортског савеза Србије, златни олимпијац Давор Штефанек.

Град Зајечар минуле јесени постао је и победник „Спортског изазова“ у дуелу против Пирота, у оквиру манифестације “Спортски изазов”, одржане на градском тргу у Зајечару 25. септембра. Са циљем да грађане Србије подстакне на редовно бављење спортом, у ова два града, а под покровитељством Олимпијског комитета Србије у оквиру „Европске недеље спорта“, одржана је ова несвакидашња манифестација. Спортски савез града на Тимоку је и овог пута био технички организатор целокупног догађаја, уз несебичну помоћ својих чланица, спортских организација са територије града Зајечара.

Зајечару нема премца у организацији Кроса РТС-а. Та чињеница потврђена је још једном, пошто је град на Тимоку осми пут проглашен за најбољег домаћина Kрос серије РТС-а.

„Град Зајечар чини чудо, показује како се једна квалитетна приредба одржава на европском нивоу“, поручио је оснивач ове најмасовније спортске манифестације Стеван Ковачевић, предајући статуету београдског победника градоначелнику Зајечара Бошку Ничићу, док су представницима Спортског савеза града Зајечара, Предшколске установе „Ђулићи“, Школске управе и зајечарских школа, уручене захвалнице, на пригодној свечаности у градској управи.

Зајечар је нови стари победник Кроса РТС-а са 2171 учесником, испред Шапца са 2135, што је резултат за свако поштовање, јер је Шабац поред много веће базе, више школа и деце, имао и предност у чињеници да је тамо уједно одржано и Државно првенство.

Хала спортова на Краљевици поново је крајем године била место где се игра најбољи мали фудбал на истоку Србије.

Традиционални 29. Новогодишњи турнир у малом фудбалу отворен је у суботу 14. децембра. Такмичење је организовано у шест узрасних категорија: млађи петлићи (2009. и млађи), петлићи (2007. и млађи), пионири (2005. и млађи), кадети (2002. и млађи), сениори и ветерани, а екипе из Зајечара, Књажевца, Бора, али и Ниша и Београда, дале су све од себе за престижни трофеј и награде, па неизвесности није мањкало до самог краја турнира, 29. децембра.

Нису занемарене ни сеоске манифестације, па тако ни у 2019. години, није било места где није одржана бар једна спортска приредба, под условом да су то из месних заједница заиста тражили и аплицирали.

Јул и август су били препуни спортских дешавања иза којих је стајао потпис Спортског савеза града Зајечара.

Почело је са турниром у малом фудбалу у Дубочану, преко 7.јулског турнира на Братујевцу, Ивањданског у Градскову и турнира у малом фудбалу и одбојци у Шипикову.

 

„Сити гејмс“ караван оправдао је очекивања у Зајечару. Градски базен на Kраљевици угостио је шест екипа, а поред Зајечара надметали су се и Kрагујевац, Ниш, Прокупље, Сокобања и Kњажевац, у организацији Спортског савеза града Зајечара и ЈKП „Тимок одржавање“ под покровитељством града Зајечара.

Прави спектакл на води виђен је у четвртак 11. јула, а свака екипа дала је све од себе за победу и пласман у полуфинале.

 

На крају ловорике су отишле Зајечарцима, који су били најспретнији у шест дисциплина и заслужено стигли до првог места пред домаћом публиком и обезбедили учешће на Државном првенству.

Велико финале одржано је на градском базену у Чачку, а прво место припало је екипи Суботице, испред Kикинде и Сомбора. Све у свему запажен успех зајечарске екипе, која је прошла неколико кругова квалификација и полуфинале такмичења и на крају заузела 4. место у Србији.

Август је почео Свето-илијским турниром у Звездану, а месец је обележио традиционални турнир у кошарци и малом фудбалу „Авној 2019“, који је и овог пута окупио велики број екипа у свим категоријама и дисциплинама.

 

Котлујевац је био поприште борби на турниру „Дођи на баскет“, где су мајстори игре под обручима из Зајечара и околине, показали сву раскош свог талента.

 

Меморијални турнир „Младен Радић“ одржан је у Вражогрнцу, где је виђен одличан фудбал  на мале голове у игри 3 на 3, а победницима су припале и вредне награде.

 

Горња Бела Река била је домаћин 50. јубиларног трофеја „Тупижница 2019“, а овог пута екипе су се надметале у малом фудбалу, стоном тенису, шаху и пикаду уз одличну организацију Месне заједнице и Спортског савеза града Зајечара.

 

Леновац, родно место Хајдук Вељка, једног од највећих јунака које је наша земља дала уједно је и место одржавања традиционалних Хајдук Вељкових дана. Минуле године, 47. пут одржана је ова спортско-културна манифестација, чији је спортски део организовао Спортски савез града Зајечара.

 

Народни вишебој, турнир у малом фудбалу и надвлачење конопца биле су дисциплине, које су нашле своје место на програму Хајдук Вељкових дана, одржаних 17. августа.

 

Тачка на августовске дане стављена је у Гамзиградској бањи, где је одржана сада већ традиционална манифестација „Дани Гамзиградске бање“. Поред богатог културно-уметничког дела програма, одржана су и такмичења у малом фудбалу и баскету, такође у организацији месне заједнице и Спортског савеза града Зајечара.

 

Досадашњи председник Спортског савеза града Зајечара, Драгиша Симоновић, добио је поверење чланова за нови четворогодишњи мандат.

На изборној Скупштини Спортског савеза града Зајечара, одржаној 20. новембра, професор физичког васпитања Симоновић добио је прилику да заједно са својим тимом настави започето у претходном периоду.

Поред избора председника, чланови Скупштине изабрали су на предлог новог старог председника и чланове Управног и Надзорног одбора. Председник УО је Драгиша Симоновић, док су чланови Верољуб Станковић, декан Факултета за спорт и физичко васпитање у Лепосавићу, др Срђан Жикић професор на Факултету за менаџмент у Зајечару, Драгана Стевановић, професор физичког васпитања у ОШ „Десанка Максимовић“ у Зајечару и Срђан Рубежић, дипломирани економиста.

Чланови Надзорног одбора су Дејан Жикић, професор физичког васпитања, адвокат Небојша Грамић и Горан Стаменковић, агент Дунав осигурања.

Игор Божиновић, досадашњи генерални секретар Спортског савеза града Зајечара, обављаће тај посао и у наредном периоду, одлука је Управног одбора, на предлог председника Симоновића.

Тагови

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *