Учитавање

Унесите термин за претрагу

Зајечар Фудбал

IN MEMORIAM – ЂОРЂЕ ЖИВАНОВИЋ „ПАМПУР“

Подели

Ђорђе Живановић “Ђока Пампур“, један од најбољих фудбалера које је изнедрио Зајечар, преминуо је у 80. години живота. Сахрана легендарног аса је у четвртак 26. септембра у 13 сати на старом гробљу у Зајечару.

Једини фудбалер из Зајечара који је стигао до финала Купа Маршала Тита 1968. године, и то у дресу Бора против Црвене звезде, где му је припала част да у мечу за пехар чува Драгана Џајића. Ђорђе Живановић је рођен 1944. године у Грлишту код Зајечара. Легендарни „Пампур“ је два пута носио дрес олимпијске репрезентатије Југославије. Каријеру је започео у подмлатку Тимока, где је стигао из родног села.  По сведочењу љубитеља фудбала један од најбољих одбрамбених играча који су играли подно Краљевице. Члан једне од најуспешнијих генерација Тимока које је тренирао Ђурка Пап.

Већ са 16 година дебитује за први тим Тимока који је те 1960. године био српсколигаш, а пет година касније потписује  уговор са РФК Бором, где три године касније игра претходно описано финале Купа против Црвене звезде, после победа над Радничким из Ниша, Слободом из Тузле и новосадске Војводине. Исте сезоне обезбеђује са својим тимом пласман у Прву савезну лигу, као и наступ у европском Купу победника купова.
Живановића пут годину дана касније води у Дубочицу, члана Друге савезне лиге, где му је у Лесковцу тренер био један од највећих асова југословенског фудбала, Милош Милутиновић, на чији позив постаје и олимпијски репрезентативац Југославије. Следи повратак у Зајечар и то у редове Железничара, затим и Тимока, да би каријеру завршио у Грлишту у позним играчким годинама.
 
Напомена: Сви медији који преузму текст, фотографије, видео, дужни су да наведу извор – „Глас спорта“(glassporta.rs), као и да поставе линк ка изворној вести. Уколико преузимате комплетан текст и фотографије, или већи део текста, мора се нагласити да је текст преузет од Гласа спорта (glassporta.rs), на почетку и крају текста, уз линк ка изворној вести.
Тагови

Оставите ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *